19-03-2023

Fris je schutting op met een laagje verf

Het voorjaar staat voor de deur, wat betekent dat we straks weer heerlijk kunnen genieten in de tuin. We snappen dat je niet de tijd hebt om je hele tuin op de schop te nemen, maar door je schutting te verven geef je je tuin al een geheel nieuwe look. Hoe je dit het beste aanpakt? We delen enkele tips met je.

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk… Ja echt! 

Werp eens een blik in je tuin. Je schutting kan er na de winter best wat rommelig uitzien. Tijdens de natte maanden wordt hij vies en komt er vaak groene aanslag op. Ook kan de eerder zo mooie houtkleur inmiddels behoorlijk vergrijsd zijn onder invloed van de zon. Tijd voor een verflaagje!

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om de staat van je eens hout goed onder de loep te nemen. Zijn er beschadigingen? Repareer deze dan. Zitten er rotte planken tussen? Vervang ze door nieuwe.

Vies geworden hout maak je goed schoon met een borstel, water en milieuvriendelijke zeep. Heb je een hogedrukreiniger? Gebruik dan de spraystand om je schutting schoon te maken. Je wilt je hout niet beschadigen door een te harde waterstraal. Na het schoonmaken kun je eventueel schuren, afhankelijk van het verftype dat je kiest en de voorbewerking die erbij hoort.

 

2. De mooiste kleur voor jouw schutting 

Met een gekleurde schutting kun je echt een verschil maken. De kleuren die je kiest hebben veel invloed op de uitstraling van je tuin. Zo zijn zwart en antraciet vaak terug te vinden in strakke, moderne tuinen. Lichte tinten blauw, grijs en wit geven een meer zuidelijke uitstraling. 

Heb je een kleine tuin met veel schuttingen? Kies dan liever niet voor veel donkere kleuren, hierdoor lijkt je tuin optisch een stuk kleiner. Een schutting in een zachte groentint versterkt de natuurlijke uitstraling in een tuin met veel groen. Wil je iets gedurfds? Kies dan voor een unieke kleur zoals Zweeds blauw!

 

 Fris je schutting op met een laagje verf
Schutting geverfd in Zweeds blauw. Bron: moosefarg.nl 

Vind je het lastig om de knoop door te hakken? Vaak heb je de mogelijkheid om kleurenstalen of proefpotjes van de verf aan te vragen. Zo kun je rustig beoordelen welke kleur het uiteindelijk gaat worden.

 

3.    De juiste verf maakt een wereld van verschil 

Het uitkiezen van de juiste verf voor je verfklus is een belangrijk onderdeel. Je wilt natuurlijk een resultaat dat zo lang mogelijk meegaat. Kies een verf die geschikt is voor buitengebruik en aansluit bij de houtsoort van jouw schutting. Voor de sterke, Zweedse buitenbeits van Moose Färg hoef je geen grondverf aan te brengen en hoef je tussentijds niet te schuren, ideaal!

Lees de instructies van de verffabrikant goed door om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Een goede hechting is essentieel voor een langdurig resultaat. Roer de verf goed door zodat alle pigmenten mooi verdeeld zijn, schuur je schuttinghout eventueel op en verdun de verf indien nodig. Wanneer je de verf aanbrengt met een blokkwast kun je heel mooi in alle kiertjes van het hout komen. Ga je liever voor gemak? Dan kun je een verfspuit gebruiken. Ga wel goed na of de verfsoort die je kiest hiervoor geschikt is.

Kies een aantal opeenvolgende droge dagen uit en ga aan de slag! Zo geniet jij deze zomer van een gezellige tuin.

Lekker slapen in het voorjaar - ond...

Wakker worden met de zon op je gezicht, fluitende vogeltjes en een licht briesje door je open raam. Het komt eraan, hét ultieme lentegevoel! Je kunt je dag niet beter beginnen dan met fluitende vogeltjes en een veelbelovend zonnetje toch? Uitgerust aan de nieuwe dag beginnen. Slapen is noodza...

Lees verder

Creatief met vloerkleden - hoe kun ...

Uitpakken, uitrollen en klaar. Dat is hoe het vaak gaat als je een nieuw vloerkleed hebt gekocht. Toch kan een tapijt ook echt een eyecatcher zijn in de ruimte, een decoratief object, meer dan alleen de mat onder salontafel om koude voeten tegen te gaan. Met dat laatste is overigens niks mis, warme ...

Lees verder

Is een lichtstraat wel duurzaam?

Een goede lichtstraat uitbouw kan een grote bijdrage leveren aan het welzijn en de sfeer in een huis. Door het toevoegen van een lichtstraat kan er meer daglicht in het huis binnenkomen. Dit heeft een positief effect op de stemming en gezondheid van de bewoners. Hieronder lees je meer over...

Lees verder

De lente in huis!

Ramen en deuren open, iedereen en alles naar buiten, de lente is hier! Zodra we de eerste zonnestralen zien en voelen begint er van alles te kriebelen en krijgen we enorm veel zin om wat dingen in ons interieur te veranderen. Eruit met die winter, de lente mag in huis een plekje krijgen. Meer licht,...

Lees verder